Κόκκαλης από Αλμυρό: Σε εγρήγορση για πλήρη προστασία της φέτας διεθνώς
"Η κινητοποίησή μας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο διπλωματικό θα έλεγα,
μας βοήθησε στο να πετύχουμε τη ρητή δέσμευση στη συμφωνία με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, πως εντός των πέντε ετών που σας προανέφερα ως μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας. Μία αναθεώρηση που θα στοχεύει στην πλήρη προστασία της φέτας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας όλων των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ". Με τα παραπάνω λόγια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για το θέμα της κατοχύρωσης της φέτας στην παγκόσμια αγορά, μιλώντας σε ημερίδα που έγινε το Σάββατο στον Αλμυρό, με θέμα «Οι Εμπορικές Συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Ν. Αφρική, για τη Φέτα».
Ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για τις συγκεκριμένες δύο συμφωνίες, τόνισε πως "ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι ως κυβέρνηση βρεθήκαμε ενώπιον μίας δυσμενούς κατάστασης, όπου πρακτικά επιχειρήσεις των συγκεκριμένων χωρών, είχαν την δυνατότητα να καταχρώνται τον όρο φέτα και μετά τη γνωστή σε όλους πενταετή μεταβατική περίοδο.
Νομίζω όμως πως η κινητοποίησή μας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο διπλωματικό θα έλεγα, μας βοήθησε στο να πετύχουμε τη ρητή δέσμευση στη συμφωνία με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, πως εντός των πέντε ετών που σας προανέφερα ως μεταβατική περίοδο, θα υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας. Μία αναθεώρηση που θα στοχεύει στην πλήρη προστασία της φέτας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προστασίας όλων των γεωγραφικών ενδείξεων ΠΟΠ."
Το κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμισε σε κάποια από τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τον Καναδά, που όπως είπε "κατά την άποψή του έχουν ιδιαίτερη αξία και βάζουν αρκετά πράγματα στη θέση τους":
"Πρώτον ότι οι νέοι παραγωγοί του Καναδά θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία ΦΕΤΑ αρκεί να συνοδεύεται από ξεκάθαρες διευκρινιστικές διατυπώσεις όπως «τύπου φέτα», σε συνδυασμό με ευανάγνωστη ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης
Δεύτερον ότι απαγορεύεται η χρήση ενδείξεων, σε παλιούς και νέους παραγωγούς, οι οποίες παραπέμπουν με οποιοδήποτε τρόπο στην Ελλάδα.
Τρίτον, όπως προανέφερα, η επιτροπή υπέγραψε Δήλωση, με την οποία δεσμεύεται εντός 5ετίας, όλες οι Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της ΦΕΤΑ να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας και στον Καναδά.
Να σημειώσω επίσης πως ο Καναδάς δεσμεύεται να παραδώσει κατάλογο των επωφελούμενων προηγούμενων χρηστών αλλά δεν έχει ανταποκριθεί ως τώρα. Παρακολουθούμε στενά αυτή την εξέλιξη ως υπουργείο κι αν χρειαστεί να παρέμβουμε στα αρμόδια όργανα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης".
ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Σε ότι αφορά τώρα τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική, ο Λαρισαίος υφυπουργός σημείωσε πως "για την φέτα προβλέπεται ότι οι υφιστάμενοι παραγωγοί και έμποροι λευκών τυριών άλμης που τα διαθέτουν στην αγορά της Νοτίου Αφρικής με την ονομασία φέτα, μπορούν να συνεχίσουν να τα πουλούν με την ονομασία αυτή και θα συνυπάρχουν με την ονομασία ΠΟΠ φέτα.
Συγκεκριμένα, στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας, αναφέρεται ότι επιτρέπεται η συνύπαρξη, προηγούμενων εμπορικών σημάτων τα οποία καθιερώθηκαν λόγω προηγούμενης χρήσης ή σύμφωνα με το κοινό δίκαιο ή καταχωρήθηκαν σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία.
Αντιθέτως, οι εισερχόμενοι μελλοντικά στην παραγωγή και εμπορία των τυριών αυτών υποχρεούνται να τα διαθέτουν με τις ονομασίες «Feta-style» ή «Feta - type» ή «South African Feta».
Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ο κύριος Φιλ Χόγκαν, δεσμεύτηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι εντός της προβλεπόμενης από τη Συμφωνία πενταετούς μεταβατικής περιόδου από την έναρξη εφαρμογής της, θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησής της με σκοπό την πλήρη προστασία των Γεωγραφικής Ένδειξης συμπεριλαμβανομένης και της φέτας. Κι αυτό είναι η ουσία που πρέπει όλοι να κρατήσουμε ως κατακλείδα".
ΜΕ "ΟΔΗΓΟ" ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ευρώπης με την Ιαπωνία, την οποία και χαρακτήρισε ως "εξίσου σημαντική". Γιατί όπως εξήγησε, "παρέχει πλήρη προστασία στη συγκεκριμένη ασιατική αγορά. Μπορεί αυτό στην πράξη να σημαίνει σαφώς λιγότερα οφέλη, σε σχέση με τον Καναδά για παράδειγμα, αλλά πιστέψτε με, καλό θα ήταν να πάψουμε να σκεφτόμαστε κοντόφθαλμα και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο δάσος και όχι στο δέντρο. Η συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιαπωνία δημιουργεί ένα - ας μου επιτραπεί η έκφραση - διαπραγματευτικό τετελεσμένο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας και στις επόμενες συμφωνίες που θα προκύψουν στο μέλλον με άλλες τρίτες χώρες".
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές "με συνέργεια και στοχοπροσήλωση, να δώσουμε όλες τις μάχες, για να προασπίσουμε το εθνικό μας συμφέρον σε ένα εξόχως δύσκολο σήμερα, διεθνές εμπορικό περιβάλλον".
Να σημειωθεί πως την ημερίδα διοργάνωσαν ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και τον Όμιλο Φίλων Φέτας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια