Στ. Γιαννακίδης: Με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, μπορούν να ενεργοποιηθούν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ
«Είναι ενθαρρυντικό ότι κινητοποιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό και επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερα εξαγωγικό προσανατολισμό». Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν δράσεις ανοιχτές όπως το «Επιχειρούμε Έξω» προϋπολογισμού ως 100.000 ευρώ, το «Ψηφιακό Άλμα» και «Βήμα» θα είναι ανοιχτά μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ επεξεργαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, την «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», για πολύ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα είναι συνεχώς ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος ο υφυπουργός ανέφερε ότι: «Η έξοδος από την εποχή των μνημονίων αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό πάνω στο οποίο οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του χρέους που δίνει ένα καθαρό διάδρομο για την κοινωνία και τους επενδυτές. Να εκμεταλλευτούμε αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, να χαράξουμε την αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα 10 χρόνια και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο στο δικό μας υπουργείο Οικονομίας, όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο ίδιος συνέχισε: «Έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε πιο αυτόνομη στρατηγική, έχουμε ανακτήσει την κυριαρχία μας αλλά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν και το επίπλαστο success story της Νέας Δημοκρατίας».
Για τη συνεδρίαση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις τραπεζών, ο υφυπουργός ανέφερε ότι: «Αυτό που αναδείχτηκε από τη σύσκεψη είναι η βελτίωση της ρευστότητας και η επιστροφή καταθέσεων. Είναι εμφανής αλλά οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να την ενισχύσουμε περαιτέρω. Και ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το 2018 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια. Βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα στα μη επιχειρηματικά δάνεια όπου η ζήτηση είναι χαμηλή, αλλά συνολικά με τη μείωση της ανεργίας και τη γενικότερη κατάσταση στην κοινωνία, θα έχουμε βελτίωση και στα ιδιωτικά δάνεια. Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχουν δυνατότητες για πιστωτική επέκταση και για το 2019».
Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Γιαννακίδης είπε ότι:«Διαθέτουμε μια λίστα με 35 προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Κάποια είναι σε εξέλιξη και κάποια θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τις τράπεζες και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δανείων, με το ποσό των 7,5 δισ. δημόσιων πόρων που διαθέτουμε, μπορούν να στηριχθούν και να ενεργοποιηθούν επενδύσεις άνω των 20 δισ. Όμως για να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με την κυβέρνηση, πολιτική σταθερότητα, βελτίωση και συνεχής εξειδίκευση του αναπτυξιακού σχεδίου».
Τέλος, για το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για επενδύσεις ανέφερε ότι: «παρουσιάζεται ενδιαφέρον για τη μεταποίηση και τη σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα. Η χώρα είναι αγροτική, ο αγροτικός κόσμος αναζητά διεξόδους από τα αδιέξοδα του παρελθόντος, η εκ νέου σύνδεση του δευτερογενούς με τον πρωτογενή τομέα είναι ένα πεδίο που οφείλουμε να δείξουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βάρος. Ο τουρισμός, επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και είναι ενδεικτικό ότι στο πρόγραμμα για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις το ενδιαφέρον, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, υπερέβη κατά πολύ τις εκτιμήσεις μας με αποτέλεσμα να ενισχύσουμε τον εν λόγω προϋπολογισμό σε 400 εκατομμύρια ευρώ.»
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια