Αθλητικά - 1 εβδομάδα 3 ημέρες πιο πριν
Και επειδή η πληροφόρηση υποφέρει στην Ελλάδα δείτε τι έγραψε ο διεθνής τύπος για την συμφωνία του eurogroup
Υποβλήθηκε στις Πέμ, 26/05/2016 - 02:48.
Εκτυπώσιμη μορφή
WSJ (Victoria Dendrinou, Gabriele Steinhauser): Ευρωζώνη και ΕΕ πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Η συμφωνία μετά από μήνες καθυστερήσεων χαράζει έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά την αναβάλλει για το 2018. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είπαν ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση βοήθειας ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση. «Όσον αφορά το πακέτο μέτρων στα οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε πέρυσι το καλοκαίρι συμφωνούμε πλήρως», δήλωσε ο Dijsselbloem. «Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα μετά από τόσο καιρό», είπε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Pοul Thomsen τόνισε ότι το ΔΝΤ θα παράσχει περισσότερα δάνεια μόλις αξιολογήσει την πραγματική επίδραση των υπεσχημένων κινήσεων [στην ελληνική οικονομία]. «Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να ελεγχθούν», είπε.
NYT (James Kanter): Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφωνούν να τείνουν άλλη μια σανίδα σωτηρίας προς την Ελλάδα. Στη συμφωνία που ανακοινώθηκε η Ελλάδα κέρδισε επιπλέον υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους, αλλά τίποτε ουσιαστικό ως το 2018 και τότε μόνο αν συνεχίσει να εφαρμόζει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ανησυχία για μια νέα ανάφλεξη της κρίσης στην Ελλάδα. Οι Υπουργοί Οικονομικών έδωσαν επίσης το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί φαίνεται να γεφυρώνουν κάποιες διαφορές. Το αρχικό σχέδιο του Dijsselbloem για βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, ο Schaeuble είπε ότι οι γερμανοί βουλευτές δύσκολα θα ενέκριναν κάτι τέτοιο και πίεσε για αναβολή του ενδεχόμενου αυτού για το 2018, σύμφωνα με γνώστες των διαπραγματεύσεων. ΔΝΤ και ΗΠΑ πίεσαν τη Γερμανία να ελαφρύνει τους όρους για την Ελλάδα. «Κάποιοι ίσως πουν ότι το πακέτο δεν είναι φιλόδοξο. Αλλά αυτό που έβαλε το Eurogroup στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους είναι κάτι που ένα μήνα πριν δε θα φανταζόμουν ότι οι Υπουργοί θα συμφωνούσαν», δήλωσε ο Dijsselbloem.
FT (Mehreen Khan, Alex Barker): Η συμφωνία περιέχει μια σειρά αμφισημιών. Τέθηκε ο στόχος οι δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας να διατηρηθούν κάτω από το 15% του εθνικού εισοδήματος έως το 2030. Έγινε επίσης περιγραφή των μέτρων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου. Η επιφύλαξη: δεν συμφωνήθηκαν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης. Και ενώ το ΔΝΤ υποχώρησε στις πιο φιλόδοξες απαιτήσεις του, συνέδεσε τη συμμετοχή του με τα αποτελέσματα της ανάλυσής του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Γερμανία επίσης τήρησε τις δύο κόκκινες γραμμές της όχι κούρεμα και όχι ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2018. Ωστόσο, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεσμεύτηκε άτυπα στον σεβασμό της ανάλυσης του ΔΝΤ για το χρέος. Η συμφωνία χαράσσει το δρόμο για ενδεχόμενο δραστικό περιορισμό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το 2018. Η εξαγορά του χρέους που κατέχει το ΔΝΤ υπόκειται, όπως και όλα τα μέτρα σε μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις. Εντούτοις, κάτι τέτοιο θα ελάφρυνε το βάρος του χρέους για την Ελλάδα (τα χρέη του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα της ευρωζώνης) και θα μείωνε τον πήχη βιωσιμότητας του χρέους από εξαιρετικά υψηλό σε φυσιολογικό, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα με τη Γερμανία.
FT (Alex Barker, Mehreen Khan): Η συμφωνία έδωσε χρόνο στους πιστωτές της Ελλάδας να εξασφαλίσουν το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας, καταλήγοντας ευρείς άλλα ασαφείς αρχές σχετικά με την ελάφρυνση του γιγάντιου χρέους και την αποφυγή του αδιεξόδου που είχε δημιουργήσει η διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας. Οι ΥΠ.ΟΙΚ. της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χωρίς όμως να δώσουν ποσοτικά χαρακτηριστικά στις παραχωρήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους των κ-μ της ευρωζώνης. Οι ουσιαστικότερες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα κάποια στιγμή εντός του έτους –κάτι που ήταν βασική απαίτησης της Γερμανίας- αλλά μόνον εφόσον η ευρωζώνη δεσμευτεί να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμμορφώνονται προς τις προϋποθέσεις δανεισμού χωρών που ισχύουν για το ΔΝΤ. Σε αδρές γραμμές, η συμφωνία προβλέπει εκταμίευση 10,3 δις ευρώ σε δύο δόσεις και βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πιο φιλόδοξα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για μετά το 2018. Όλες οι επιλογές υπόκεινται στην πολιτική έγκριση της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι καμία δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάτι που επιζητούσε το ΔΝΤ. Η Ευρωζώνη επέμεινε στο αίτημα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ωστόσο χαλάρωσε τη στάση του δίνοντας περιθώριο αναπροσαρμογής του στόχου μετά το 2018. Δεχόμενος πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την ασάφεια ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Dijsselbloem δήλωσε ότι αυτά θα προσαρμόζονται ώστε να πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η επόμενη φάση των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στον υπολογισμό αυτής ακριβώς της βιωσιμότητας του χρέους, τα αποτελέσματα του οποίου το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει προτού λάβει την απόφαση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Ο Thomsen τόνισε ότι η απόφαση δεν αποδυναμώνει τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει το ΔΝΤ.
Spiegel: Συμφωνία για το χρέος και καταβολή 10,3 δις ευρώ μετά από έντεκα ώρες συζητήσεων. Για μεγάλη επιτυχία, έκανε λόγο ο Dijsselbloem –πριν ένα μήνα ούτε που θα το πίστευε. To ΔΝΤ δήλωσε έτοιμο να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Θα υποβληθούν στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ νέα μέτρα για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Ελλάδα. Για την ελάφρυνση του χρέους. θα αξιοποιηθούν κέρδη της ΕΚΤ και εθνικών τραπεζών –μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτα- αλλά και 20 δις από το πρόγραμμα που δεν έχουν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί. H συμφωνία αυτή είναι σημάδι εμπιστοσύνης στη σημερινή Ελλάδα δήλωσε ο γάλλος ΥπΟικ Sapin.
Welt:Επιτυχία για τον Schaeuble η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όμως το ΔΝΤ δε «λύγισε» τελείως. Και ο Schaeuble έκανε υποχωρήσεις, αν και δε θα χρειαστεί να τις πραγματοποιήσει άμεσα αλλά από το 2018.
Προσφυγικό
FAZ (B. Kohler): H Ελλάδα δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των προσφύγων, όπως φοβόταν το Βερολίνο –και θα μπορούσα τώρα να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και η ΕΕ όμως θα πρέπει να προσπαθήσει να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τον Erdogan στο προσφυγικό και να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας Ειδομένης.
FT (Kerin Hope, Andrew Byrne): Η Katie Athersuch των ΓΧΣ στην Ειδομένη δήλωσε σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης: «Δεν υπήρξε ένταση ή βία αλλά μεγάλη σύγχυση. Ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί για ό,τι επρόκειτο να συμβεί. Θα μας προκαλούσε έκπληξη εάν ο χώρος εκκενωνόταν μέχρι αύριο». Οι ΓΧΣ έκαναν έκκληση στις αρχές να επιτρέψουν σε περισσότερο προσωπικό παροχής βοήθειας να επιστρέψουν στον χώρο λόγω ενδεχόμενων υγειονομικών κινδύνων. Ο Κυρίτσης δήλωσε ότι έξι εγκαταλελειμμένα εργοστάσιο και αποθήκες σε βιομηχανικό προάστιο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν έως 10.000 μετανάστες που είτε θα καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα είτε θα επανεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Reuters: Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, S. Gabriel, χαιρέτησε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που παρέχει στην Αθήνα την ισχυρότερη προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. «Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως την ουσιαστική συμφωνία του eurogroup επί πακέτου ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα», αναφέρει ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, S. Gabriel, σε γραπτή ανακοίνωσή του που έστειλε στο reuters. «Με αυτό, το eurogroup στέλνει ένα σημαντικό και αμετάκλητο πολιτικό μήνυμα ότι η απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους θα λάβει πράγματι χώρα από το 2018», πρόσθεσε.
Bloomberg συνδρομητικό [French govt spokesman Le Foll says Greece has exited crisis, Gregory Viscusi]: Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Stephan Le Foll, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση.
CNBC [Greek deal is very important: Spain economy secretary]: ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Íñigo Fernández de Mesa μιλώντας κατ’ αποκλειστικότητα στο Δίκτυο, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της χτεσινής συμφωνίας, ενώ παράλληλη προέτρεψε την Ελλάδα και τους Έλληνες να παραμείνουν προσηλωμένοι στους όρους και στις μεταρρυθμίσεις του (3ου) Προγράμματος στήριξης της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι Έλληνες που έχουν ήδη πράξει πολλά, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη τους στηρίζει σε αυτή τους την προσπάθεια. Η προσήλωση στους όρους του προγράμματος, η σοβαρή προσέγγιση των μεταρρυθμίσεων από την Ισπανία και η μάχη για μείωση των ελλειμμάτων, οδήγησαν και οδηγούν στη δική της περίπτωση, σε θετική-τελική έκβαση της οικονομικής κρίσης που έπληξε και τη χώρα αυτή, τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος.
Reuters [Global stocks climb as Brexit, Grexit risks ease]: Άνοδο στις χρηματαγορές προκαλούν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά και η συμφωνία των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, η συμφωνία δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει μεγάλη πηγή κινδύνων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η οικονομία θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα.
WSJ blogs/ Marcus Walker: Πώς η Ελλάδα έλαβε άλλη μια συμφωνία για το χρέος. Το αδιέξοδο μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ τερματίστηκε. Η συμφωνία όμως δεν αποτελεί μια οριστική ειρήνη που λύνει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών. Πρόκειται περισσότερο για ανακωχή που στοχεύει να καταστήσει διαχειρίσιμες τις δυσκολίες και τις εντάσεις για λίγο ακόμα. Αλλά για πόσο; Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις ο αρθρογράφος αναλύει τη συμφωνία του Eurogroup.
1.Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; Αντί για μια ευρωπαϊκή απόφαση τώρα για σταδιακή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια το ΔΝΤ κέρδισε μόνο μια υπόσχεση από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ότι θα ξαναδούν το θέμα το 2018 και θα λάβουν μέτρα «αν χρειαστεί». Το ΔΝΤ είπε ότι χρειάζεται να ελέγξει τα νούμερα. Αλλά πρόκειται μάλλον για μια προσπάθεια να τηρήσει τα προσχήματα παρά για ένα αξιοποιήσιμο σχέδιο διαφυγής. Το ΔΝΤ είναι απίθανο πλέον να αποχωρήσει. Το ΔΝΤ μπορεί να πετύχει μερικές ακόμα παραχωρήσεις από την ευρωζώνη ως προς το χρέος, αλλά έχει δεχτεί το ευρύ πλαίσιο που παραμένει εντός των ορίων που θέτει πολιτικά η Γερμανία. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται, όπως συνέβη και το 2012.
2. Τι παραχωρήσεις έκανε η Γερμανία; Ο Schaeuble δέχτηκε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους το 2018, αν το χρέος αυξάνεται με υπερβολικό ρυθμό. Αλλά οι γερμανοί αξιωματούχοι γνώριζαν πάντα ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί αναδιάρθρωση κάποια στιγμή και στόχος τους ήταν αυτό να γίνει μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
3. Γιατί το ΔΝΤ υποχώρησε τόσο; Οι δυτικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Merkel και Obama ήθελαν να αποφύγουν ένα νέο ελληνικό δράμα.
4. Για πόσο καιρό θα διατηρήσει την ειρήνη αυτή η συμφωνία; Δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένονται από το φθινόπωρο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. Ωστόσο, από γερμανική οπτική η συμφωνία θα διατηρήσει ηρεμία στο ελληνικό μέτωπο ως τις γερμανικές εκλογές του 2017. Αρκεί βέβαια η κυβέρνηση Τσίπρα να μπορέσει να εφαρμόσει τα αντιδημοφιλή μέτρα, χωρίς να καταρρεύσει από τη μείωση της δημοτικότητάς της.
Wolf Piccoli (Teneo Intelligence) μέσω twitter: Η συμφωνία αγοράζει χρόνο, αλλά αφήνει τον Τσίπρα αδύναμο στο εσωτερικό. Η αντιπαράθεση ΔΝΤ- Γερμανίας καταλάγιασε – προς το παρόν- με προσεκτική αναφορά στο ενδεχόμενο μέτρων περιορισμένης ελάφρυνσης του χρέους. Αν και η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από ελληνική σκοπιά, ο δρόμος παραμένει ασαφής και τα τελικά μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους μακριά. Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη σε σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους και μεταρρυθμίσεις, με ασαφείς υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας τον Τσίπρα εκτεθειμμένο στο εσωτερικό της χώρας
FT (Mehreen Khan)- Four things to expect after Greece’s debt relief deal. Τέσσερις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του eurogroup για την Ελλάδα. 1. Απομακρύνεται ο φόβος χρεοκοπίας της χώρας το καλοκαίρι, μετά την έγκριση εκταμίευσης δόσεων 2. Η ΕΚΤ μειώνει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες 3. Η Ελλάδα παραμένει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 4. Αναμένεται μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
FT- Moody’s gives nod to Greek deal. Θετική η αποτίμηση του χθεσινού eurogroup για την Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Αλλά (υπάρχει πάντα ένα αλλά όταν πρόκειται για την Ελλάδα), ο κίνδυνος παραμένει υψηλός αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, την αδυναμία των θεσμών καθώς και την περιρρέουσα πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια, εκτιμά ο Alpona Benerji, αντιπρόεδρος της Moody’s.
(Corriere della Sera, «Η συμφωνία για την Ελλάδα και το παιχνίδι σκάκι μεταξύ Lagarde και Merkel, των ισχυρότερων γυναικών της Ευρώπης» /Federico Fubini). Μια αληθινή ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει ουσιαστικά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Τουλάχιστον τώρα ο δρόμος έχει χαραχθεί και η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει από μακριά μια έξοδο από το τούνελ. Αυτήν τη φορά η διαπραγμάτευση δεν ενέπλεξε την κυβέρνηση της Αθήνας, καθώς δεν υπήρχαν αιτήματα παραχωρήσεων και η κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα εδώ και μέρες είχε εγκρίνει με νόμο όλες τις θυσίες που του είχαν ζητηθεί. Η θέση αρχής του Δ.Ν.Τ. επικράτησε επί του γερμανικού πειρασμού να υποτάξει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον στις προτεραιότητες του εσωτερικού πολιτικού κύκλου του Βερολίνου. Τουλάχιστον επί του παρόντος μέχρι την επόμενη απρόοπτη εξέλιξη αυτής της τραγωδίας την οποία βιάζονται να ολοκληρώσουν.
SZ online: «Νέα χρήματα για την Ελλάδα- να λοιπόν που γίνεται». Τα έξι περασμένα χρόνια της κρίσησ οι κυβερνήσεις της Αθήνας αποφάσιζαν να κινηθούν μόνο όταν τελείωναν τα χρήματα. Όμως αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα εκπλήρωσε το μέρος των υποχρεώσεών της, με τη συνηθισμένη καθυστέρηση μεν, πλην όμως πριν την επόμενη επαπειλούμενη χρεοκοπία (…) Υπήρξε αυτή τη φορά κάτι στην Αθήνα, που έλειπε με επώδυνο τρόπο τα τελευταία έξι χρόνια: μια σαφής πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Όμως αυτή έλειπε τον τελευταίο καιρό ολοένα και συχνότερα από την πλευρά των δανειστών (…) Όμως αντίθετα απ’ ότι πριν από ένα χρόνο, ήθελαν κι αυτοί να αποφύγουν την κλιμάκωση (…) Ενόψει ενδεχόμενου brexit, λόγω των ανισορροπιών της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας στο προσφυγικό και της ανόδου της ακροδεξιάς σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ευρώπη δε θα άντεχε άλλη μία υστερία περί grexit (…) Στο τέλος η διαπραγμάτευση διαμορφώθηκε ως εξής: όλοι έπρεπε να υποχωρήσουν. Η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απέρριπτε. Απ’ την άλλη, οι εταίροι δεσμεύτηκαν για ελάφρυνση του χρέους, που δεν ήθελαν, γιατί χωρίς αυτήν το ΔΝΤ δεν θα συνέχιζε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει οριστικά τη συμμετοχή του, σκοπεύει ωστόσο να αποφασίσει έως το τέλος του χρόνου (…) Απομένει η ελπίδα να εκμεταλλευτεί επιτέλους η Ελλάδα τον κερδισμένο χρόνο για να προωθήσει αυτό που επιτέλους χρειάζεται: την ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τις σημαντικότερες προϋποθέσεις γι’ αυτό τις παρείχαν οι ΥπΟικ. της ευρωζώνης: την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα.
Die Zeit: Η άσκηση απόσπασης της προσοχής: Η διαμάχη για μια μείωση του ελληνικού χρέους παραβλέπει το πρόβλημα. Πολύ σημαντικότερο θα ήταν να ελαφρύνει κάποιος τους πολύ μεγάλους όρους περί λιτότητας για τη χώρα. Φαίνεται ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή μηχανή συμβιβασμού έκανε καλή δουλειά. Η Ελλάδα θα λάβει φρέσκο χρήμα, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ο WWolfgang Schäuble δεν θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία το 2017. Φαίνεται ότι επιτεύχθηκε ο τετραγωνισμός του κύκλου.
Προσφυγικό
Bild: Στο παρελθόν ανήκει πλέον η Ειδομένη. Tι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες εστίες της προσφυγικής κρίσης και ποιες εναλλακτικές διαδρομές δοκιμάζουν οι πρόσφυγες; Σύμφωνα με κύκλους υπηρεσιών ασφαλείας, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, νέες διαδρομές θα γίνουν δημοφιλείς. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει πως 46000 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τουλάχιστον 20000 είναι σε αναμονή στη Λιβύη. Δημοφιλέστερος προορισμός η Γερμανία. Εναλλακτικές διαδρομές: από ξηρά μέσω Βουλγαρίας ή μέσω θαλάσσης από Τουρκία (ακριβότερη εναλλακτική), Ελλάδα, Αλβανία ή Λιβύη προς Ιταλία.
Reuters. Η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, δήλωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη μετανάστευση, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση των σημείων εμπλοκής ως προς την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για την Άγκυρα. «Δεν ανησυχώ, απλώς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Α. Merkel σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά από υπουργική σύσκεψη.
BBC: Η Τουρκία απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου ένταξής της στην ΕΕ. Παρατηρείται μεγάλη οπισθοδρόμηση στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου.
Bloomberg συνδρομητικό [Dijsselbloem Says No Guarantee IMF Will Join Greek Program, Rainer Buergin]: Ο Dijsselbloem λέει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει τελικά στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ «έχει τους δικούς του κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει, έτσι αργότερα αυτόν το χρόνο θα κάνουν μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, θα αξιολογήσουν τα σχετικά μέτρα που βάλαμε στο τραπέζι, και θα αποφανθούν», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, πριν από συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών. Σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα δήλωσε «Είναι πραγματικά ένα σοβαρό βήμα». «Όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κλείσουμε τη συμφωνία, συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι αυτό ήταν δύσκολο επειδή το ΔΝΤ ζητούσε πολλά κι εμείς ζητούσαμε πολλά από την Ελλάδα. Φέρνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και συνεπώς την αξιοπιστία της ευρωζώνης».
Reuters (HIGHLIGHTS-EU finance ministers' comments on Greek debt deal, Philip Blenkinsop, Ines Kagubare) . O ευρωπαίος Επίτροπος, P. Moscovici, δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ ότι «ναι, πιστεύω πως χθες σηματοδοτήσαμε μία σημαντική στιγμή σ’ αυτό το δύσκολο και αποφασιστικής σημασίας ζήτημα της ελληνικής κρίσης. Αποδεχτήκαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση. Χρειαστήκαμε θάρρος». «Η καταβολή 10,3 δις. ευρώ συνιστά σημαντική καταβολή που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Πιστεύω ότι ανοίξαμε το δρόμο στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας βιώσιμη και θετική λύση. Είναι μία σημαντική στιγμή σ’ αυτό το μακρύ και δύσκολο ζήτημα, που επίσης επαναφέρει τη βούληση να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη και να επιτραπεί στους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα», τόνισε.
Bloomberg συνδρομητικό [Slovakia’s Kazimir Says Disbursement Key After Greece Deal, Rainer Buergin]: Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Schelling δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλή προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν δύσκολη. Σημείωσε δε, ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι δραματικότερη από όποιες συνομιλίες αναφορικά με την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Gramegna τόνισε ότι η ελληνική συμφωνία μπορεί να εξηγηθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του ο Σλοβάκος ομόλογός τους Kazimir δήλωσε «είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών». «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να επικεντρωθούμε στην καταβολή (της δόσης). Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι πριν το καλοκαίρι θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.
FT: Με το χαρακτηριστικό τίτλο The slow grind towards debt relief (ο αργός τροχός της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), το σημερινό κύριο άρθρο των Financial Times επισημαίνει ότι έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι πρέπει να τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και μάλιστα αυτή τη φορά από το ΔΝΤ. Τονίζει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να δώσουν δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα και προσθέτει ότι το πρόβλημα έγκειται στους υψηλούς στόχους για πλεόνασμα που έχουν τεθεί, με το ΔΝΤ να θεωρεί ότι εφικτός είναι ένας στόχος που κυμαίνεται στο 1,5%. Η πιο αργή αποπληρωμή εκτιμά η εφημερίδα, θα θέσει αναγκαστικά το θέμα της ελάφρυνσης καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση. Το όριο στα επιτόκια ή η περίοδος χάριτος αποτελούν κάποιες από τις εναλλακτικές, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, καταλήγοντας ότι «η ευρωζώνη έχοντας εξαντλήσει όλα τα άλλα, πρέπει να αποδεχθεί ότι η Αθήνα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο καθώς η οικονομία της είναι σε λάκκο και απαιτείται βοήθεια για μπορέσει να αναρριχηθεί.»
http://www.ft.com/cms/s/0/5e309f0c-21b2-11e6-aa98-db1e01fabc0c.html#axzz49Yhxnk99
WSJ: Η WSJ από την πλευρά της στη σημερινό της editorial με τίτλο The Greek fiction, τονίζει ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους σε 44 χρόνια έχουν λιγότερη σημασία από τις μη ολοκληρωθείσες μεταρρυθμίσεις. Σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «η ευρωζώνη έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο που μπορεί να έχει μια ελληνική κρίση χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας», προσθέτοντας ότι η πρόταση του Ταμείου που θέτει στόχο πλεονάσματος 1,5%, είναι πιθανώς πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να επιτύχει η Αθήνα υπό καλές συνθήκες. «Το αστείο είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι θα έχει σημασία σε 44 χρόνια η αναλογία ΑΕΠ –χρέους εάν η οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει μόνον το 1,5% ανάπτυξη που προσδοκά το Ταμείο. Με αυτό το αποτέλεσμα, η συμφωνία του περασμένου χρόνου ήδη προκαλεί ζημιά την οποία δεν μπορεί να αποκαταστήσει από μόνη της μια ελάφρυνση χρέους, ενώ η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκειμένου να μπορέσει να πάρει την επόμενη δόση αύξησε εκ νέου τους φόρους χωρίς να απελευθερώσει την αγορά εργασίας, σημειώνει. «Η στατική ιδεολογία του κ. Τσίπρα παραμένει εξίσου εχθρική σε σχέση με την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της προσφοράς και τόσο το ΔΝΤ όσο και οι υπόλοιποι πιστωτές δείχνουν να εγκαταλείπουν την ελπίδα ότι κάποιος άλλος πολιτικός μπορεί να εφαρμόσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κρίση θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το χρέος», καταλήγει.
http://www.wsj.com/articles/the-greek-fiction-1464117955
Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας έφτασαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει την αποδέσμευση 10,3 δισεκ. ευρώ και δεσμεύθηκαν στην χαλάρωση του χρέους της χώρας, ύψους 321 δισεκ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, το ΔΝΤ εγκατέλειψε την σκληρή του στάση μετά την καθυστέρηση της πληρωμής και καθώς είχε επιμείνει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πρόσφερε διέξοδο προς την δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ο επικεφαλής Στρατηγικής Αγορών της Swissquote Bank Peter Rosenstreich εκτιμά ότι η Ευρώπη έπρεπε χθες να επιδείξει σταθερή στάση εν όψει του δημοψήφισματος για το Brexit, η Merkel έπρεπε να βάλει στην άκρη τις ανησυχίες που υφίστανται σε σχέση με την Ελλάδα, και το ΔΝΤ είχε την βούληση να αναδιπλωθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι επιτεύχθηκε μια λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς το ελληνικός χρέος θα ήταν περίπου 250% το 2060, ενώ με την παρούσα συμφωνία οι επενδυτές θα αισθανθούν κάποια ασφάλεια σε σχέση με τις προοπτικές στην Ελλάδα
Σχόλια στο twitter
Marcus Walker (WSJ): O Schaeuble πήρε αυτό που ήθελε. Το ΔΝΤ θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα. Η ελάφρυνση του χρέους το 2018 ‘αν χρειάζεται’. [Schäuble got what he wanted. IMF to rejoin bailout. Debt relief in 2018 "if...needed".]
Το ΔΝΤ δεν είχε πολλές επιλογές παρά να αποδεχτεί τους όρους της Γερμανίας, όπως προβλέψαμε. [IMF had little choice but to accept Germany's terms - as we predicted]
H τελευταία υπόσχεση της Ευρώπης στο ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2012 δεν υλοποιήθηκε. Ελλάδα, να διαβάζεις πάντα τα μικρά γράμματα. [Europe's last debt-relief promise to the IMF was never fulfilled. Greece: always read the small print]
Peter Spiegel (FT): Ώστε η Ελλάδα και το ΔΝΤ πίστεψαν και πάλι τις υποσχέσεις της Γερμανίας για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους; Νοέμβριος 2011, Ιούλιο 2015, τώρα το 2018…δεν το περιμένω σύντομα. [So #Greece & #IMF have fallen for German promises of future debt relief...again? Nov 2011, July 2015, now 2018...won't be holding my breath]
Simon Nixon (WSJ): Η νέα αναβλητική συμφωνία για την Ελλάδα είναι νίκη για τον Τσίπρα και τον Schaeuble, αλλά ήττα για το ΔΝΤ και το κόστος θα το πληρώσουν οι νέοι της Ελλάδας. [New Greek can-kicking deal is win for Tsipras and Schauble but defeat for IMF with price paid by younger Greeks]
Wolfgang Munchau (FT): Η ευρωζώνη καταφέρνει να μη λάβει σαφή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. [The eurozone even manages to fudge debt relief ]
Mark Schieritz (Zeit): Αποτέλεσμα του Eurogroup: το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έρθει μετά τις γερμανικές εκλογές. [Ergebnis der Euro-Gruppe: Schuldenschnitt für Griechenland kommt nach der Bundestagswahl #politics]
Guntram Wolf (Bruegel): Ασαφής ελάφρυνση του χρέους και συνεχιζόμενο υπερβολικά υψηλό πλεόνασμα. Το Eurogroup θα συναντηθεί πολλές φορές ακόμα, για να συζητήσει το θέμα της Ελλάδας. [Vague debt relief and continued too high primary surplus. #Eurogroup to meet many more times to discuss #Greece #KickCanDownRoad]
Megan Greene(επικεφαλής οικονομολόγος στο Manulife and John Hancock Asset Management): Περίληψη του Eurogroup: η Γερμανία πάντα κερδίζει, το ΔΝΤ υποχωρεί στην πίεση της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κανείς δεν κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. [Summary of Eurogroup: Germany always wins, IMF caves under pressure from Germany and US, no one does what's in Greece's best interests]
Guy Verhofstadt (Συμμαχία Φιλελεύθρεων και Δημοκρατών):
Η Ελλάδα περνά νόμους χωρίς να τους εφαρμόζει. Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα, η νέα δόση θα είναι άλλη μια απώλεια των χρημάτων των φορολογουμένων. [Greece is passing legislation without implementing it. If we keep ignoring reality, new tranche will be another waste of tax payer’s money]
Η συμφωνία με την Ελλάδα δε θα λειτουργήσει. Την ύστατη στιγμή, θα προτείνω να αλλάξουμε το επίκεντρο προσοχής από τα λογιστικά μέτρα στα πραγματικά μέτρα εκσυγχρονισμού. [The deal with #Greece will not work. At 11h, I will propose to change focus from accountancy measures to real modernisation measures]
Προσφυγικό
Associated Press (με κωδικό): η Ειδομένη απέκτησε το μέγεθος μιας μικρής πόλης-σύμβολο της πολιτικής κλειστών συνόρων της Ευρώπης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Από χτες τα χαράματα και στη διάρκεια της ημέρας με τη συνδρομή εκατοντάδων ανδρών της Αστυνομίας, περισσότερα από 2000 άτομα μετακινήθηκαν με δεκάδες λεωφορεία σε άλλους καταυλισμούς στη Β.Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι μπουλντόζες, άρχισαν να ‘ξηλώνουν την τεντούπολη’. Η εξέλιξη αυτή, σβήνει οριστικά τα όνειρα των χιλιάδων που διέμεναν εκεί με την ελπίδα να προχωρήσουν σε πιο εύπορες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρόσφυγες -κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί- επέμειναν με πείσμα εδώ και μήνες και δεν μετακινούνταν οικειοθελώς παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, υπομένοντας το χειμώνα και τις καταρρακτώδεις βροχές. Ο Εκπρόσωπος για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επανέλαβε ότι δεν θα γίνει χρήση βίας κατά την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη. Από τη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Adrian Edwards, σημείωσε ότι η εκκένωση φαίνεται να διεξάγεται ήσυχα, δίχως τη χρήση βίας για την μετακίνηση των ανθρώπων στον καταυλισμό και πέριξ αυτού στην Ειδομένη – «…συχνά βοηθά η μετακίνηση ανθρώπων σε πιο οργανωμένες δομές, όταν (αυτοί) είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν σε αυτές…»
Le Figaro: 8400 μετανάστες θα εγκαταλείψουν την Ειδομένη ως το τέλος της εβδομάδας και θα τοποθετηθούν σε κέντρα υποδοχής, σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε από χθες η αστυνομία. Μόνο η κρατική τηλεόραση θα έχει πρόσβαση για την παρακολούθηση της διαδικασίας. Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στον καταυλισμό της Ειδομένης ήταν δραματικές, ενώ υπήρξαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και παιδικής πορνείας, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης.Περίπου 54000 συνολικά μετανάστες βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
NYT (James Kanter): Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφωνούν να τείνουν άλλη μια σανίδα σωτηρίας προς την Ελλάδα. Στη συμφωνία που ανακοινώθηκε η Ελλάδα κέρδισε επιπλέον υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους, αλλά τίποτε ουσιαστικό ως το 2018 και τότε μόνο αν συνεχίσει να εφαρμόζει επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ανησυχία για μια νέα ανάφλεξη της κρίσης στην Ελλάδα. Οι Υπουργοί Οικονομικών έδωσαν επίσης το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί φαίνεται να γεφυρώνουν κάποιες διαφορές. Το αρχικό σχέδιο του Dijsselbloem για βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, ο Schaeuble είπε ότι οι γερμανοί βουλευτές δύσκολα θα ενέκριναν κάτι τέτοιο και πίεσε για αναβολή του ενδεχόμενου αυτού για το 2018, σύμφωνα με γνώστες των διαπραγματεύσεων. ΔΝΤ και ΗΠΑ πίεσαν τη Γερμανία να ελαφρύνει τους όρους για την Ελλάδα. «Κάποιοι ίσως πουν ότι το πακέτο δεν είναι φιλόδοξο. Αλλά αυτό που έβαλε το Eurogroup στο τραπέζι για την ελάφρυνση του χρέους είναι κάτι που ένα μήνα πριν δε θα φανταζόμουν ότι οι Υπουργοί θα συμφωνούσαν», δήλωσε ο Dijsselbloem.
FT (Mehreen Khan, Alex Barker): Η συμφωνία περιέχει μια σειρά αμφισημιών. Τέθηκε ο στόχος οι δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας να διατηρηθούν κάτω από το 15% του εθνικού εισοδήματος έως το 2030. Έγινε επίσης περιγραφή των μέτρων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου. Η επιφύλαξη: δεν συμφωνήθηκαν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης. Και ενώ το ΔΝΤ υποχώρησε στις πιο φιλόδοξες απαιτήσεις του, συνέδεσε τη συμμετοχή του με τα αποτελέσματα της ανάλυσής του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Γερμανία επίσης τήρησε τις δύο κόκκινες γραμμές της όχι κούρεμα και όχι ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του 2018. Ωστόσο, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεσμεύτηκε άτυπα στον σεβασμό της ανάλυσης του ΔΝΤ για το χρέος. Η συμφωνία χαράσσει το δρόμο για ενδεχόμενο δραστικό περιορισμό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα το 2018. Η εξαγορά του χρέους που κατέχει το ΔΝΤ υπόκειται, όπως και όλα τα μέτρα σε μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις. Εντούτοις, κάτι τέτοιο θα ελάφρυνε το βάρος του χρέους για την Ελλάδα (τα χρέη του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα της ευρωζώνης) και θα μείωνε τον πήχη βιωσιμότητας του χρέους από εξαιρετικά υψηλό σε φυσιολογικό, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα με τη Γερμανία.
FT (Alex Barker, Mehreen Khan): Η συμφωνία έδωσε χρόνο στους πιστωτές της Ελλάδας να εξασφαλίσουν το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας, καταλήγοντας ευρείς άλλα ασαφείς αρχές σχετικά με την ελάφρυνση του γιγάντιου χρέους και την αποφυγή του αδιεξόδου που είχε δημιουργήσει η διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας. Οι ΥΠ.ΟΙΚ. της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χωρίς όμως να δώσουν ποσοτικά χαρακτηριστικά στις παραχωρήσεις, οι οποίες υπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους των κ-μ της ευρωζώνης. Οι ουσιαστικότερες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα κάποια στιγμή εντός του έτους –κάτι που ήταν βασική απαίτησης της Γερμανίας- αλλά μόνον εφόσον η ευρωζώνη δεσμευτεί να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμμορφώνονται προς τις προϋποθέσεις δανεισμού χωρών που ισχύουν για το ΔΝΤ. Σε αδρές γραμμές, η συμφωνία προβλέπει εκταμίευση 10,3 δις ευρώ σε δύο δόσεις και βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πιο φιλόδοξα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για μετά το 2018. Όλες οι επιλογές υπόκεινται στην πολιτική έγκριση της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι καμία δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάτι που επιζητούσε το ΔΝΤ. Η Ευρωζώνη επέμεινε στο αίτημα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ωστόσο χαλάρωσε τη στάση του δίνοντας περιθώριο αναπροσαρμογής του στόχου μετά το 2018. Δεχόμενος πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με την ασάφεια ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ο Dijsselbloem δήλωσε ότι αυτά θα προσαρμόζονται ώστε να πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η επόμενη φάση των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στον υπολογισμό αυτής ακριβώς της βιωσιμότητας του χρέους, τα αποτελέσματα του οποίου το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει προτού λάβει την απόφαση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Ο Thomsen τόνισε ότι η απόφαση δεν αποδυναμώνει τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει το ΔΝΤ.
Spiegel: Συμφωνία για το χρέος και καταβολή 10,3 δις ευρώ μετά από έντεκα ώρες συζητήσεων. Για μεγάλη επιτυχία, έκανε λόγο ο Dijsselbloem –πριν ένα μήνα ούτε που θα το πίστευε. To ΔΝΤ δήλωσε έτοιμο να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Θα υποβληθούν στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ νέα μέτρα για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Ελλάδα. Για την ελάφρυνση του χρέους. θα αξιοποιηθούν κέρδη της ΕΚΤ και εθνικών τραπεζών –μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτα- αλλά και 20 δις από το πρόγραμμα που δεν έχουν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί. H συμφωνία αυτή είναι σημάδι εμπιστοσύνης στη σημερινή Ελλάδα δήλωσε ο γάλλος ΥπΟικ Sapin.
Welt:Επιτυχία για τον Schaeuble η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όμως το ΔΝΤ δε «λύγισε» τελείως. Και ο Schaeuble έκανε υποχωρήσεις, αν και δε θα χρειαστεί να τις πραγματοποιήσει άμεσα αλλά από το 2018.
Προσφυγικό
FAZ (B. Kohler): H Ελλάδα δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των προσφύγων, όπως φοβόταν το Βερολίνο –και θα μπορούσα τώρα να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και η ΕΕ όμως θα πρέπει να προσπαθήσει να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τον Erdogan στο προσφυγικό και να αποτρέψει τη δημιουργία μιας νέας Ειδομένης.
FT (Kerin Hope, Andrew Byrne): Η Katie Athersuch των ΓΧΣ στην Ειδομένη δήλωσε σχετικά με τη διαδικασία εκκένωσης: «Δεν υπήρξε ένταση ή βία αλλά μεγάλη σύγχυση. Ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί για ό,τι επρόκειτο να συμβεί. Θα μας προκαλούσε έκπληξη εάν ο χώρος εκκενωνόταν μέχρι αύριο». Οι ΓΧΣ έκαναν έκκληση στις αρχές να επιτρέψουν σε περισσότερο προσωπικό παροχής βοήθειας να επιστρέψουν στον χώρο λόγω ενδεχόμενων υγειονομικών κινδύνων. Ο Κυρίτσης δήλωσε ότι έξι εγκαταλελειμμένα εργοστάσιο και αποθήκες σε βιομηχανικό προάστιο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσουν έως 10.000 μετανάστες που είτε θα καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα είτε θα επανεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Reuters: Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, S. Gabriel, χαιρέτησε σήμερα τη συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που παρέχει στην Αθήνα την ισχυρότερη προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. «Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως την ουσιαστική συμφωνία του eurogroup επί πακέτου ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα», αναφέρει ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, S. Gabriel, σε γραπτή ανακοίνωσή του που έστειλε στο reuters. «Με αυτό, το eurogroup στέλνει ένα σημαντικό και αμετάκλητο πολιτικό μήνυμα ότι η απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους θα λάβει πράγματι χώρα από το 2018», πρόσθεσε.
Bloomberg συνδρομητικό [French govt spokesman Le Foll says Greece has exited crisis, Gregory Viscusi]: Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Stephan Le Foll, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση.
CNBC [Greek deal is very important: Spain economy secretary]: ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Íñigo Fernández de Mesa μιλώντας κατ’ αποκλειστικότητα στο Δίκτυο, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της χτεσινής συμφωνίας, ενώ παράλληλη προέτρεψε την Ελλάδα και τους Έλληνες να παραμείνουν προσηλωμένοι στους όρους και στις μεταρρυθμίσεις του (3ου) Προγράμματος στήριξης της οικονομίας μας. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι Έλληνες που έχουν ήδη πράξει πολλά, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη τους στηρίζει σε αυτή τους την προσπάθεια. Η προσήλωση στους όρους του προγράμματος, η σοβαρή προσέγγιση των μεταρρυθμίσεων από την Ισπανία και η μάχη για μείωση των ελλειμμάτων, οδήγησαν και οδηγούν στη δική της περίπτωση, σε θετική-τελική έκβαση της οικονομικής κρίσης που έπληξε και τη χώρα αυτή, τόνισε ο Ισπανός αξιωματούχος.
Reuters [Global stocks climb as Brexit, Grexit risks ease]: Άνοδο στις χρηματαγορές προκαλούν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά και η συμφωνία των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, η συμφωνία δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει μεγάλη πηγή κινδύνων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η οικονομία θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα.
WSJ blogs/ Marcus Walker: Πώς η Ελλάδα έλαβε άλλη μια συμφωνία για το χρέος. Το αδιέξοδο μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ τερματίστηκε. Η συμφωνία όμως δεν αποτελεί μια οριστική ειρήνη που λύνει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών. Πρόκειται περισσότερο για ανακωχή που στοχεύει να καταστήσει διαχειρίσιμες τις δυσκολίες και τις εντάσεις για λίγο ακόμα. Αλλά για πόσο; Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις ο αρθρογράφος αναλύει τη συμφωνία του Eurogroup.
1.Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; Αντί για μια ευρωπαϊκή απόφαση τώρα για σταδιακή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια το ΔΝΤ κέρδισε μόνο μια υπόσχεση από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ότι θα ξαναδούν το θέμα το 2018 και θα λάβουν μέτρα «αν χρειαστεί». Το ΔΝΤ είπε ότι χρειάζεται να ελέγξει τα νούμερα. Αλλά πρόκειται μάλλον για μια προσπάθεια να τηρήσει τα προσχήματα παρά για ένα αξιοποιήσιμο σχέδιο διαφυγής. Το ΔΝΤ είναι απίθανο πλέον να αποχωρήσει. Το ΔΝΤ μπορεί να πετύχει μερικές ακόμα παραχωρήσεις από την ευρωζώνη ως προς το χρέος, αλλά έχει δεχτεί το ευρύ πλαίσιο που παραμένει εντός των ορίων που θέτει πολιτικά η Γερμανία. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι η ελάφρυνση του χρέους αναβάλλεται, όπως συνέβη και το 2012.
2. Τι παραχωρήσεις έκανε η Γερμανία; Ο Schaeuble δέχτηκε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους το 2018, αν το χρέος αυξάνεται με υπερβολικό ρυθμό. Αλλά οι γερμανοί αξιωματούχοι γνώριζαν πάντα ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί αναδιάρθρωση κάποια στιγμή και στόχος τους ήταν αυτό να γίνει μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
3. Γιατί το ΔΝΤ υποχώρησε τόσο; Οι δυτικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Merkel και Obama ήθελαν να αποφύγουν ένα νέο ελληνικό δράμα.
4. Για πόσο καιρό θα διατηρήσει την ειρήνη αυτή η συμφωνία; Δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένονται από το φθινόπωρο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ. Ωστόσο, από γερμανική οπτική η συμφωνία θα διατηρήσει ηρεμία στο ελληνικό μέτωπο ως τις γερμανικές εκλογές του 2017. Αρκεί βέβαια η κυβέρνηση Τσίπρα να μπορέσει να εφαρμόσει τα αντιδημοφιλή μέτρα, χωρίς να καταρρεύσει από τη μείωση της δημοτικότητάς της.
Wolf Piccoli (Teneo Intelligence) μέσω twitter: Η συμφωνία αγοράζει χρόνο, αλλά αφήνει τον Τσίπρα αδύναμο στο εσωτερικό. Η αντιπαράθεση ΔΝΤ- Γερμανίας καταλάγιασε – προς το παρόν- με προσεκτική αναφορά στο ενδεχόμενο μέτρων περιορισμένης ελάφρυνσης του χρέους. Αν και η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από ελληνική σκοπιά, ο δρόμος παραμένει ασαφής και τα τελικά μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους μακριά. Η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη σε σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους και μεταρρυθμίσεις, με ασαφείς υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας τον Τσίπρα εκτεθειμμένο στο εσωτερικό της χώρας
FT (Mehreen Khan)- Four things to expect after Greece’s debt relief deal. Τέσσερις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του eurogroup για την Ελλάδα. 1. Απομακρύνεται ο φόβος χρεοκοπίας της χώρας το καλοκαίρι, μετά την έγκριση εκταμίευσης δόσεων 2. Η ΕΚΤ μειώνει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες 3. Η Ελλάδα παραμένει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 4. Αναμένεται μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
FT- Moody’s gives nod to Greek deal. Θετική η αποτίμηση του χθεσινού eurogroup για την Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Αλλά (υπάρχει πάντα ένα αλλά όταν πρόκειται για την Ελλάδα), ο κίνδυνος παραμένει υψηλός αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, την αδυναμία των θεσμών καθώς και την περιρρέουσα πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια, εκτιμά ο Alpona Benerji, αντιπρόεδρος της Moody’s.
(Corriere della Sera, «Η συμφωνία για την Ελλάδα και το παιχνίδι σκάκι μεταξύ Lagarde και Merkel, των ισχυρότερων γυναικών της Ευρώπης» /Federico Fubini). Μια αληθινή ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει ουσιαστικά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Τουλάχιστον τώρα ο δρόμος έχει χαραχθεί και η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει από μακριά μια έξοδο από το τούνελ. Αυτήν τη φορά η διαπραγμάτευση δεν ενέπλεξε την κυβέρνηση της Αθήνας, καθώς δεν υπήρχαν αιτήματα παραχωρήσεων και η κυβέρνηση του Αλ.Τσίπρα εδώ και μέρες είχε εγκρίνει με νόμο όλες τις θυσίες που του είχαν ζητηθεί. Η θέση αρχής του Δ.Ν.Τ. επικράτησε επί του γερμανικού πειρασμού να υποτάξει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον στις προτεραιότητες του εσωτερικού πολιτικού κύκλου του Βερολίνου. Τουλάχιστον επί του παρόντος μέχρι την επόμενη απρόοπτη εξέλιξη αυτής της τραγωδίας την οποία βιάζονται να ολοκληρώσουν.
SZ online: «Νέα χρήματα για την Ελλάδα- να λοιπόν που γίνεται». Τα έξι περασμένα χρόνια της κρίσησ οι κυβερνήσεις της Αθήνας αποφάσιζαν να κινηθούν μόνο όταν τελείωναν τα χρήματα. Όμως αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα εκπλήρωσε το μέρος των υποχρεώσεών της, με τη συνηθισμένη καθυστέρηση μεν, πλην όμως πριν την επόμενη επαπειλούμενη χρεοκοπία (…) Υπήρξε αυτή τη φορά κάτι στην Αθήνα, που έλειπε με επώδυνο τρόπο τα τελευταία έξι χρόνια: μια σαφής πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Όμως αυτή έλειπε τον τελευταίο καιρό ολοένα και συχνότερα από την πλευρά των δανειστών (…) Όμως αντίθετα απ’ ότι πριν από ένα χρόνο, ήθελαν κι αυτοί να αποφύγουν την κλιμάκωση (…) Ενόψει ενδεχόμενου brexit, λόγω των ανισορροπιών της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας στο προσφυγικό και της ανόδου της ακροδεξιάς σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ευρώπη δε θα άντεχε άλλη μία υστερία περί grexit (…) Στο τέλος η διαπραγμάτευση διαμορφώθηκε ως εξής: όλοι έπρεπε να υποχωρήσουν. Η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απέρριπτε. Απ’ την άλλη, οι εταίροι δεσμεύτηκαν για ελάφρυνση του χρέους, που δεν ήθελαν, γιατί χωρίς αυτήν το ΔΝΤ δεν θα συνέχιζε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει οριστικά τη συμμετοχή του, σκοπεύει ωστόσο να αποφασίσει έως το τέλος του χρόνου (…) Απομένει η ελπίδα να εκμεταλλευτεί επιτέλους η Ελλάδα τον κερδισμένο χρόνο για να προωθήσει αυτό που επιτέλους χρειάζεται: την ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τις σημαντικότερες προϋποθέσεις γι’ αυτό τις παρείχαν οι ΥπΟικ. της ευρωζώνης: την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα.
Die Zeit: Η άσκηση απόσπασης της προσοχής: Η διαμάχη για μια μείωση του ελληνικού χρέους παραβλέπει το πρόβλημα. Πολύ σημαντικότερο θα ήταν να ελαφρύνει κάποιος τους πολύ μεγάλους όρους περί λιτότητας για τη χώρα. Φαίνεται ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή μηχανή συμβιβασμού έκανε καλή δουλειά. Η Ελλάδα θα λάβει φρέσκο χρήμα, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ο WWolfgang Schäuble δεν θα πρέπει να περάσει από τη γερμανική βουλή ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία το 2017. Φαίνεται ότι επιτεύχθηκε ο τετραγωνισμός του κύκλου.
Προσφυγικό
Bild: Στο παρελθόν ανήκει πλέον η Ειδομένη. Tι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες εστίες της προσφυγικής κρίσης και ποιες εναλλακτικές διαδρομές δοκιμάζουν οι πρόσφυγες; Σύμφωνα με κύκλους υπηρεσιών ασφαλείας, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού, νέες διαδρομές θα γίνουν δημοφιλείς. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει πως 46000 πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τουλάχιστον 20000 είναι σε αναμονή στη Λιβύη. Δημοφιλέστερος προορισμός η Γερμανία. Εναλλακτικές διαδρομές: από ξηρά μέσω Βουλγαρίας ή μέσω θαλάσσης από Τουρκία (ακριβότερη εναλλακτική), Ελλάδα, Αλβανία ή Λιβύη προς Ιταλία.
Reuters. Η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, δήλωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη μετανάστευση, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αντιμετώπιση των σημείων εμπλοκής ως προς την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων για την Άγκυρα. «Δεν ανησυχώ, απλώς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Α. Merkel σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά από υπουργική σύσκεψη.
BBC: Η Τουρκία απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου ένταξής της στην ΕΕ. Παρατηρείται μεγάλη οπισθοδρόμηση στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου.
Bloomberg συνδρομητικό [Dijsselbloem Says No Guarantee IMF Will Join Greek Program, Rainer Buergin]: Ο Dijsselbloem λέει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει τελικά στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ «έχει τους δικούς του κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει, έτσι αργότερα αυτόν το χρόνο θα κάνουν μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, θα αξιολογήσουν τα σχετικά μέτρα που βάλαμε στο τραπέζι, και θα αποφανθούν», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν εγγυήσεις», τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, πριν από συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών. Σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα δήλωσε «Είναι πραγματικά ένα σοβαρό βήμα». «Όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κλείσουμε τη συμφωνία, συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι αυτό ήταν δύσκολο επειδή το ΔΝΤ ζητούσε πολλά κι εμείς ζητούσαμε πολλά από την Ελλάδα. Φέρνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και συνεπώς την αξιοπιστία της ευρωζώνης».
Reuters (HIGHLIGHTS-EU finance ministers' comments on Greek debt deal, Philip Blenkinsop, Ines Kagubare) . O ευρωπαίος Επίτροπος, P. Moscovici, δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ ότι «ναι, πιστεύω πως χθες σηματοδοτήσαμε μία σημαντική στιγμή σ’ αυτό το δύσκολο και αποφασιστικής σημασίας ζήτημα της ελληνικής κρίσης. Αποδεχτήκαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση. Χρειαστήκαμε θάρρος». «Η καταβολή 10,3 δις. ευρώ συνιστά σημαντική καταβολή που επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Πιστεύω ότι ανοίξαμε το δρόμο στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας βιώσιμη και θετική λύση. Είναι μία σημαντική στιγμή σ’ αυτό το μακρύ και δύσκολο ζήτημα, που επίσης επαναφέρει τη βούληση να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη και να επιτραπεί στους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα», τόνισε.
Bloomberg συνδρομητικό [Slovakia’s Kazimir Says Disbursement Key After Greece Deal, Rainer Buergin]: Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Schelling δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι καλή προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν δύσκολη. Σημείωσε δε, ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι δραματικότερη από όποιες συνομιλίες αναφορικά με την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Gramegna τόνισε ότι η ελληνική συμφωνία μπορεί να εξηγηθεί στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του ο Σλοβάκος ομόλογός τους Kazimir δήλωσε «είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών». «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να επικεντρωθούμε στην καταβολή (της δόσης). Το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι πριν το καλοκαίρι θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.
FT: Με το χαρακτηριστικό τίτλο The slow grind towards debt relief (ο αργός τροχός της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), το σημερινό κύριο άρθρο των Financial Times επισημαίνει ότι έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι πρέπει να τεθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και μάλιστα αυτή τη φορά από το ΔΝΤ. Τονίζει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να δώσουν δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα και προσθέτει ότι το πρόβλημα έγκειται στους υψηλούς στόχους για πλεόνασμα που έχουν τεθεί, με το ΔΝΤ να θεωρεί ότι εφικτός είναι ένας στόχος που κυμαίνεται στο 1,5%. Η πιο αργή αποπληρωμή εκτιμά η εφημερίδα, θα θέσει αναγκαστικά το θέμα της ελάφρυνσης καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση. Το όριο στα επιτόκια ή η περίοδος χάριτος αποτελούν κάποιες από τις εναλλακτικές, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, καταλήγοντας ότι «η ευρωζώνη έχοντας εξαντλήσει όλα τα άλλα, πρέπει να αποδεχθεί ότι η Αθήνα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο καθώς η οικονομία της είναι σε λάκκο και απαιτείται βοήθεια για μπορέσει να αναρριχηθεί.»
http://www.ft.com/cms/s/0/5e309f0c-21b2-11e6-aa98-db1e01fabc0c.html#axzz49Yhxnk99
WSJ: Η WSJ από την πλευρά της στη σημερινό της editorial με τίτλο The Greek fiction, τονίζει ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους σε 44 χρόνια έχουν λιγότερη σημασία από τις μη ολοκληρωθείσες μεταρρυθμίσεις. Σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «η ευρωζώνη έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο που μπορεί να έχει μια ελληνική κρίση χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας», προσθέτοντας ότι η πρόταση του Ταμείου που θέτει στόχο πλεονάσματος 1,5%, είναι πιθανώς πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να επιτύχει η Αθήνα υπό καλές συνθήκες. «Το αστείο είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι θα έχει σημασία σε 44 χρόνια η αναλογία ΑΕΠ –χρέους εάν η οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει μόνον το 1,5% ανάπτυξη που προσδοκά το Ταμείο. Με αυτό το αποτέλεσμα, η συμφωνία του περασμένου χρόνου ήδη προκαλεί ζημιά την οποία δεν μπορεί να αποκαταστήσει από μόνη της μια ελάφρυνση χρέους, ενώ η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα προκειμένου να μπορέσει να πάρει την επόμενη δόση αύξησε εκ νέου τους φόρους χωρίς να απελευθερώσει την αγορά εργασίας, σημειώνει. «Η στατική ιδεολογία του κ. Τσίπρα παραμένει εξίσου εχθρική σε σχέση με την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της προσφοράς και τόσο το ΔΝΤ όσο και οι υπόλοιποι πιστωτές δείχνουν να εγκαταλείπουν την ελπίδα ότι κάποιος άλλος πολιτικός μπορεί να εφαρμόσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κρίση θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με το χρέος», καταλήγει.
http://www.wsj.com/articles/the-greek-fiction-1464117955
Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας έφτασαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει την αποδέσμευση 10,3 δισεκ. ευρώ και δεσμεύθηκαν στην χαλάρωση του χρέους της χώρας, ύψους 321 δισεκ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, το ΔΝΤ εγκατέλειψε την σκληρή του στάση μετά την καθυστέρηση της πληρωμής και καθώς είχε επιμείνει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν πρόσφερε διέξοδο προς την δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ο επικεφαλής Στρατηγικής Αγορών της Swissquote Bank Peter Rosenstreich εκτιμά ότι η Ευρώπη έπρεπε χθες να επιδείξει σταθερή στάση εν όψει του δημοψήφισματος για το Brexit, η Merkel έπρεπε να βάλει στην άκρη τις ανησυχίες που υφίστανται σε σχέση με την Ελλάδα, και το ΔΝΤ είχε την βούληση να αναδιπλωθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι επιτεύχθηκε μια λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς το ελληνικός χρέος θα ήταν περίπου 250% το 2060, ενώ με την παρούσα συμφωνία οι επενδυτές θα αισθανθούν κάποια ασφάλεια σε σχέση με τις προοπτικές στην Ελλάδα
Σχόλια στο twitter
Marcus Walker (WSJ): O Schaeuble πήρε αυτό που ήθελε. Το ΔΝΤ θα ξαναμπεί στο πρόγραμμα. Η ελάφρυνση του χρέους το 2018 ‘αν χρειάζεται’. [Schäuble got what he wanted. IMF to rejoin bailout. Debt relief in 2018 "if...needed".]
Το ΔΝΤ δεν είχε πολλές επιλογές παρά να αποδεχτεί τους όρους της Γερμανίας, όπως προβλέψαμε. [IMF had little choice but to accept Germany's terms - as we predicted]
H τελευταία υπόσχεση της Ευρώπης στο ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2012 δεν υλοποιήθηκε. Ελλάδα, να διαβάζεις πάντα τα μικρά γράμματα. [Europe's last debt-relief promise to the IMF was never fulfilled. Greece: always read the small print]
Peter Spiegel (FT): Ώστε η Ελλάδα και το ΔΝΤ πίστεψαν και πάλι τις υποσχέσεις της Γερμανίας για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους; Νοέμβριος 2011, Ιούλιο 2015, τώρα το 2018…δεν το περιμένω σύντομα. [So #Greece & #IMF have fallen for German promises of future debt relief...again? Nov 2011, July 2015, now 2018...won't be holding my breath]
Simon Nixon (WSJ): Η νέα αναβλητική συμφωνία για την Ελλάδα είναι νίκη για τον Τσίπρα και τον Schaeuble, αλλά ήττα για το ΔΝΤ και το κόστος θα το πληρώσουν οι νέοι της Ελλάδας. [New Greek can-kicking deal is win for Tsipras and Schauble but defeat for IMF with price paid by younger Greeks]
Wolfgang Munchau (FT): Η ευρωζώνη καταφέρνει να μη λάβει σαφή απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. [The eurozone even manages to fudge debt relief ]
Mark Schieritz (Zeit): Αποτέλεσμα του Eurogroup: το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έρθει μετά τις γερμανικές εκλογές. [Ergebnis der Euro-Gruppe: Schuldenschnitt für Griechenland kommt nach der Bundestagswahl #politics]
Guntram Wolf (Bruegel): Ασαφής ελάφρυνση του χρέους και συνεχιζόμενο υπερβολικά υψηλό πλεόνασμα. Το Eurogroup θα συναντηθεί πολλές φορές ακόμα, για να συζητήσει το θέμα της Ελλάδας. [Vague debt relief and continued too high primary surplus. #Eurogroup to meet many more times to discuss #Greece #KickCanDownRoad]
Megan Greene(επικεφαλής οικονομολόγος στο Manulife and John Hancock Asset Management): Περίληψη του Eurogroup: η Γερμανία πάντα κερδίζει, το ΔΝΤ υποχωρεί στην πίεση της Γερμανίας και των ΗΠΑ, κανείς δεν κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. [Summary of Eurogroup: Germany always wins, IMF caves under pressure from Germany and US, no one does what's in Greece's best interests]
Guy Verhofstadt (Συμμαχία Φιλελεύθρεων και Δημοκρατών):
Η Ελλάδα περνά νόμους χωρίς να τους εφαρμόζει. Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα, η νέα δόση θα είναι άλλη μια απώλεια των χρημάτων των φορολογουμένων. [Greece is passing legislation without implementing it. If we keep ignoring reality, new tranche will be another waste of tax payer’s money]
Η συμφωνία με την Ελλάδα δε θα λειτουργήσει. Την ύστατη στιγμή, θα προτείνω να αλλάξουμε το επίκεντρο προσοχής από τα λογιστικά μέτρα στα πραγματικά μέτρα εκσυγχρονισμού. [The deal with #Greece will not work. At 11h, I will propose to change focus from accountancy measures to real modernisation measures]
Προσφυγικό
Associated Press (με κωδικό): η Ειδομένη απέκτησε το μέγεθος μιας μικρής πόλης-σύμβολο της πολιτικής κλειστών συνόρων της Ευρώπης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Από χτες τα χαράματα και στη διάρκεια της ημέρας με τη συνδρομή εκατοντάδων ανδρών της Αστυνομίας, περισσότερα από 2000 άτομα μετακινήθηκαν με δεκάδες λεωφορεία σε άλλους καταυλισμούς στη Β.Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι μπουλντόζες, άρχισαν να ‘ξηλώνουν την τεντούπολη’. Η εξέλιξη αυτή, σβήνει οριστικά τα όνειρα των χιλιάδων που διέμεναν εκεί με την ελπίδα να προχωρήσουν σε πιο εύπορες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρόσφυγες -κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί- επέμειναν με πείσμα εδώ και μήνες και δεν μετακινούνταν οικειοθελώς παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, υπομένοντας το χειμώνα και τις καταρρακτώδεις βροχές. Ο Εκπρόσωπος για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επανέλαβε ότι δεν θα γίνει χρήση βίας κατά την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη. Από τη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Adrian Edwards, σημείωσε ότι η εκκένωση φαίνεται να διεξάγεται ήσυχα, δίχως τη χρήση βίας για την μετακίνηση των ανθρώπων στον καταυλισμό και πέριξ αυτού στην Ειδομένη – «…συχνά βοηθά η μετακίνηση ανθρώπων σε πιο οργανωμένες δομές, όταν (αυτοί) είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν σε αυτές…»
Le Figaro: 8400 μετανάστες θα εγκαταλείψουν την Ειδομένη ως το τέλος της εβδομάδας και θα τοποθετηθούν σε κέντρα υποδοχής, σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε από χθες η αστυνομία. Μόνο η κρατική τηλεόραση θα έχει πρόσβαση για την παρακολούθηση της διαδικασίας. Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στον καταυλισμό της Ειδομένης ήταν δραματικές, ενώ υπήρξαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και παιδικής πορνείας, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης.Περίπου 54000 συνολικά μετανάστες βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
Βαθμολογήστε το άρθρο:
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια