Η ΚΙΝΗΤΗ ΈΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 
Εικόνα tadmin
Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφή
Εγκαινιάζεται την Κυριακή 8 Μαρτίου στην Δημοτική Πινακοθήκη, θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου και θα συνδυαστεί με παράλληλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις
 
            Την Κυριακή 8 Μαρτίου, ώρα 12:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
(Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη), θα γίνουν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με θέμα «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα».
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου 2015  και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα.
Παρουσιάζονται ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τις τελετουργίες.
Η έκθεση περιοδεύει στη Θεσσαλία και  στις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:
            1. Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου (Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, 14:00-16:00) ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.
            2. Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Η διάλεξη θα γίνει την Κυριακή 8 Μαρτίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης και θα συνδυαστεί με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς.
            3. Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.
            4.  Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ το Σάββατο 7 Μαρτίου (Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, 17:30) και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.
            5. Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.
            6. Μουσικοχορευτική εκδήλωση την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 ( Παυσίλυπο, 19:00), με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής, μαθητών και μελών των ΚΑΠΗ. Επίσης, στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και θα δοθούν έπαινοι σε επιλεγμένες ζωγραφιές μαθητών του δημοτικού που καλούνται να ζωγραφίσουν τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.
Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο 08:00-14:00
Τρίτη & Παρασκευή 09:00-13:00 & 17:00-20:00
Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Β. Τζέλλα & Βασιαρδάνη - τηλ. 24410-79119
 
 
Βαθμολογήστε το άρθρο: 
Δεν υπάρχουν ακόμα ψήφοι

Μεγέθυνση Κειμένου

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%