Αθλητικά - 1 μήνας 2 εβδομάδες πιο πριν
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Καρ.Πό.Σ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΟΛΙΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Υποβλήθηκε στις Τετ, 14/05/2014 - 01:36.
Εκτυπώσιμη μορφή
Το Πρόγραμμα προέκυψε από τις εργασίες των ομάδων της Δημοτικής μας Κίνησης, τις επαφές με τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου της Καρδίτσας και τις κοινωνικές ανάγκες που αυτοί εκφράζουν. Αποτυπώνει τους προβληματισμούς και τις απαντήσεις κατά τη διάρκεια ενός χρόνου που λειτουργεί η Κίνηση. Λεπτομέρειες του προγράμματος συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθημερινά, από τις διάφορες ομάδες που συγκροτούνται για να επεξεργαστούν επιμέρους θέματα, καθώς και ειδικούς επιστήμονες και εγκρίνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Σηματοδοτεί την ανάγκη για έναν άλλο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σαν πολίτες αυτής της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ.ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διαχρονικά οι πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας και τώρα συγκυβερνούν, δεν θέλανε και δεν θέλουν να υπάρχει πραγματικά Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά πάντα την θέλανε συμπληρωματική και εξαρτώμενη από την Κεντρική διοίκηση. Χαρακτηριστικά σημεία αυτής της πολιτικής είναι το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το πολύ χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το σύμπλεγμα με το κεντρικό πελατειακό σύστημα και το σύστημα επιτήρησης και κηδεμονίας που αναπτύσσεται τελευταία με την αποστράγγιση των οικονομικών μέσων των Δήμων. Ειδικά τελευταία, με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού επιδιώκεται διάλυση οτιδήποτε δημόσιου και παράδοση στις δυνάμεις της αγοράς.
ΦΤΩΧΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Ο Καλλικρατικός Δήμος της Καρδίτσας είναι στο κόκκινο. Ένας από τους πιο υπερχρεωμένους Δήμους στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του σαν απλός πάροχος υπηρεσιών, ούτε να πληρώσει τους εργαζόμενους που έχει σε διάφορους τομείς, σαν αποτέλεσμα των κεντρικών πολιτικών επιλογών αλλά και κακοδιαχείρισης, κοντόφθαλμων μικροκομματικών επιλογών και του πελατειακού συστήματος.
Την ίδια περίοδο συντελείται η φτωχοποίηση πολλών κοινωνικών στρωμάτων και οι ανάγκες αυξάνουν. Οι συμπολίτες μας αγωνίζονται να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ΄ ένα κόσμο με ασφάλεια, σε μια ανθρώπινη και όμορφη πόλη, με συνθήκες κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
Μπορούμε να περιμένουμε σωτήρες; Οι χθεσινοί σωτήρες της κεντρικής πολιτικής σκηνής μπαίνουν φυλακή ή χάνονται στη λήθη. Κάποιοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να μη συμβεί αυτό. Νέοι σωτήρες, αρχηγοί και παράγοντες εμφανίζονται.
Και οι τοπικοί παράγοντες-αρχηγοί; Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι επιλέγονται από τους αρχηγούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, γιατί έχουν προσφέρει υπηρεσίες σ’ ένα κόμμα και σε διάφορους παράγοντες μέσω της εκμετάλλευσης του πελατειακού συστήματος. Με τη σειρά τους επιλέγουν τους ανθρώπους τους και διαμορφώνουν μια δημοτική παράταξη που τη βαφτίζουν ανεξάρτητη και άμοιρη ευθυνών για τα συμβαίνοντα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Τι δείχνει η ιστορία αλλά και το παρόν; Μόνο όταν οι λαοί ή οι άνθρωποι σε μια περιοχή ή σ΄ ένα χώρο παίρνουν την κατάσταση και τις ευθύνες στα χέρια τους και δεν την αφήνουν σε αρχηγούς ή παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την μοίρα τους. Πολλά παραδείγματα από την Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, μας διηγούνται ιστορίες όπου οι τοπικές κοινωνίες ανακόπτουν τις διαδικασίες εξαθλίωσης και αναπτύσσονται οικονομικά και κοινωνικά, ή ομάδες ανθρώπων αναπτύσσουν πετυχημένους συνεταιρισμούς, δίκτυα, ενώσεις και οργανώσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Γι΄ αυτό κάναμε την Καρ.Πο.Σ (Καρδίτσα Πόλις Συλλογικότητας). Μια δημοτική κίνηση που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, για να αλλάξει μαζί σας την πόλη μας, να βάλει στο περιθώριο τις κατεστημένες νοοτροπίες και την κακομοιριά. Μια κίνηση με ομάδες εργασίας, με συντονιστικό όργανο και ανοιχτές συνελεύσεις, με αρχές λειτουργίας γνωστές σε όλους, που επέλεξε τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της και δεν επιλέχθηκε από αυτόν.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ
Μέσα από πολλές ανοιχτές συγκεντρώσεις στα χωριά του Δήμου, επαφές με φορείς και συλλόγους, συνελεύσεις της ΚΑΡ.ΠΟ.Σ διαμορφώσαμε το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι θέσφατο αλλά η αρχή νέου προβληματισμού και βελτίωσης. Το πρόγραμμά μας αυτό θα συνεχίσουμε να το εξελίσσουμε μαζί με τους συνδημότες μας.
Καταγράφοντας τα θέματα και τα αιτήματα που θέτουν οι συνδημότες μας συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά υπερβαίνουν το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη αλλά και το κλασσικό μοντέλο του Δήμου σαν παροχέα στοιχειωδών υπηρεσιών.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡ.ΠΟ.Σ.:
Το πρόγραμμα που αριθμεί 27 σελίδες μπορείτε να το μελετήσετε στην διεύθυνση http://www.restartkarditsa.gr/images/entypa/Programma.pdf .
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε συνέντευξη τύπου στις 13/5/2014 από τους συντονιστές διάφορων ομάδων του προγράμματος Αντωνίου Αντώνη, Λάππα Κρύστα, Μπαρμπατσάλου Μαρία, Μπεμπέ Παύλο, Ντάνη Αντώνη, Τάντο Βάιο, Τσόγκα Τέλη.
Βασικοί άξονες
κατά ομάδα εργασίας
Οικονομικά
Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να επιδιώξει την μείωση των εξόδων. Ενδεικτικοί τομείς όπου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης των εξόδων είναι ο ηλεκτροφωτισμός με χρήση οικονομικών λαμπτήρων, επεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα σε κτίρια δημοτικά και σχολικά, και η καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας. Η αύξηση των εσόδων και η βελτίωση του παραγόμενου έργου μπορεί να προκύψει από την καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας και των πόρων που διαθέτει, την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου του Δήμου μας, την στοχευμένη χρησιμοποίηση υπαρχόντων φορέων - οικονομικών εργαλείων στα οποία συμμετέχει ο Δήμος αλλά και την δημιουργία νέων. Όχι νέα τέλη. αλλά ελαφρύνσεις υπέρ των οικονομικά αδυνάτων και ιδίως των τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δήμου στις τράπεζες, ενώ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να απαιτήσουμε την ολική ή μερική κατάργηση του χρέους. Ενώ το χρέος καλύπτεται από την τεράστια δημοτική περιουσία αλλά και την υποθήκευση εσόδων, ο δήμος επιβαρύνεται με παράλογα υψηλά επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τόκους και υψηλούς τόκους υπερημερίας. Το λιγότερο που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι για όλα τα δάνεια του Δήμου μακροχρόνια αποπληρωμή με ένα χαμηλό επιτόκιο
Ύπαιθρος
Τα προβλήματα των δ.δ. σχετίζονται με την κρίση (ανεργία, οικονομικά προβλήματα, φορολογία, χρέη, επισιτιστικό κλπ), με την έλλειψη υποδομών και την ανισομερή ανάπτυξη σε σχέση με την πόλη της Καρδίτσας, (μετακίνηση, υπηρεσίες, πολιτισμός, ποιότητα ζωής κλπ), με τον πρωτογενή τομέα (κίνδυνος υφαρπαγής γαιών, γεωργικά εφόδια, νερό, εμπορία, πωλήσεις) με την υγεία (φυτοφάρμακα, μόλυνση, αλκοολισμός).
Τα χωριά μας βιώνουν την εγκατάλειψη, δεν συμμετέχουν στα Δημοτικά πράγματα, αντιμετωπίζονται σαν ο φτωχός συγγενής στον Δήμο Καρδίτσας. Οι αγρότες του Δήμου Καρδίτσας έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αφεθεί χωρίς καμία στήριξη.
Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Θεωρούμε πως ο Δήμος μας είναι αγροτικός, θεωρούμε πως τα χωριά μας είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου και έχουμε τις λύσεις για να φέρουμε ελπίδα στην ύπαιθρο, προτάσσοντας:
Την συλλογικότητα και την συμμετοχή των κατοίκων των χωριών και των φορέων του στην λήψη των αποφάσεων αλλά και στην κατάρτιση του συμμετοχικού προυπολογισμού
Την συνεργασία, τις κοινές δομές την καθετοποίηση της παραγωγής, τον ουσιαστικό ρόλο του γραφείου αγρ. Ανάπτυξης και των γεωργικών εφαρμογών
Την σύνδεση με την αγορά, την αποφυγή των μεσαζόντων, την μετεξέλιξη της Δημοτικής Αγοράς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Την στήριξη συμπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος με ανάπτυξη του τουρισμού και σύνδεσή του με την αγροτική παραγωγή
Την ενεργειακή απεξάρτηση της υπαίθρου με εμπλοκή των αγροτών στην παραγωγή βιομάζας
Παράλληλα ενισχύουμε
την αλληλεγγύη στηρίζοντας και παλεύοντας μαζί με όσους πλήτονται αλλά και με έμπρακτη πρόθεση για αλληλέγγυα χρήση δημοτικών γαιών, κοινωνικούς κήπους κλπ.
την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο με έμφαση στην υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό με αντίστοιχους χώρους και δράσεις σε κάθε χωριό.
Την φροντίδα για τις βασικές υποδομές (αποχετευτικό, δημόσιοι χώροι, νερό κλπ).
ΤΟΜΕΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ
Οι προτάσεις της ΚΑ.ΡΠΟ.Σ στον τομέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος έχουν ως βασικό άξονα και τον κοινωνικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- κοινωνική πολιτική
Η διάλυση των δημόσιων δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πιο σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που γνώρισαν ποτέ οι πολίτες της χώρας. Ο μόνος δρόμος, για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, είναι η δημιουργία ισχυρών δομών αλληλεγγύης. Ο Δήμος μας μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα δομών και θεσμών που συνάδει με τον ρόλο του και ταυτόχρονα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις δομές του Κράτους. Γι’ αυτό προτείνουμε:
Συνέχιση και διατήρηση των δομών Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρου Γυναικών, Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες, των οποίων οι εργαζόμενοι απαξιώνονται από τη σημερινή δημοτική αρχή με το να παραμένουν απλήρωτοι έως και 10 μήνες και κινδυνεύουν με λουκέτο. Αναβάθμιση του κοινωνικού ιατρείου –κοινωνικού φαρμακείου με τη συναίσθηση βέβαια ότι πρόκειται για προσωρινή λύση ανάγκης.
Παράλληλα, προτείνουμε τη δημιουργία γραφείου διαμεσολάβησης, κοινωνικού λαχανόκηπου, κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού εστιατορίου, ανοιχτού κέντρου ημερησίας υποδοχής άστεγων (ατόμων χωρίς ρεύμα, κακοποιημένων γυναικών, κλπ.). Προτείνουμε τη σύσταση κοινωνικού ανταλλακτηρίου ρούχων και άλλων χρησίμων καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροκοινωνικού κέντρου στήριξης τσιγγάνων, την εισαγωγή του θεσμού του δημοτικού ανταποκριτή, της γραμμής επικοινωνίας του δημότη, της κάρτας κοινωνικής συμπαράστασης, τη σύσταση Γραμματείας Εθελοντισμού, τη λειτουργία τμήματος κοινωνικής μέριμνας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και γραφείο υποστήριξης ανέργων. Προτείνουμε την εκμετάλλευση του δασικού χωριού Δρυάδες για πενταήμερες δωρεάν διακοπές σε απόρους, τη δημιουργία τμημάτων φύλαξης παιδιών ηλικίας 6-12 ετών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, καθώς και τη λειτουργία προγράμματος στήριξης φοιτητών ΤΕΙ με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
Πολιτισμός- Αθλητισμός
Στις εδώ και μισό χρόνο συναντήσεις μας ως επιτροπή πολιτισμού αθλητισμού με βασική συντονίστρια το μέλος της ΚΑΡΠΟΣ Σοφία Τάντου και αφού διερευνήσαμε διεξοδικά και ειδικά όλες τις δομές πολιτισμού που υπάρχουν στον Δήμο μας καταλήξαμε στα εξής
Τι πολιτισμό δεν θέλουμε
Έναν πολιτισμό, τηλεοπτικής αισθητικής, φιέστας και πεδίο δημοσίων σχέσεων για τους εκάστοτε διοικούντες, με δομές μη εξωστρεφείς, που αργοπεθαίνουν, επαφιόμενες κυρίως στο φιλότιμο των εργαζομένων, χωρίς όραμα και σχεδιασμό. Δηλ την πολιτιστική έκφραση του Δήμου σήμερα.
Τι είδους πολιτιστική έκφραση θέλουμε
Έναν πολιτισμό διαδικασία σκέψης, αναζήτησης με σκοπό την δημιουργική αμφισβήτηση. Θέλουμε τον πολιτισμό δηλαδή το κεντρί μιας κοινωνίας που την κρατάει σε εγρήγορση. Που περιλαμβάνει όλους τους πολίτες ως συμμέτοχους και συν δημιουργούς, ως ενεργούς πολίτες που έχουν λόγο για τις αποφάσεις της κοινωνίας και ευθύνη για τις δράσεις της.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την δημιουργία
Σηματοδοτεί την ανάγκη για έναν άλλο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε σαν πολίτες αυτής της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ.ΔΕΝ ΘΕΛΑΝΕ ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Διαχρονικά οι πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας και τώρα συγκυβερνούν, δεν θέλανε και δεν θέλουν να υπάρχει πραγματικά Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά πάντα την θέλανε συμπληρωματική και εξαρτώμενη από την Κεντρική διοίκηση. Χαρακτηριστικά σημεία αυτής της πολιτικής είναι το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το πολύ χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το σύμπλεγμα με το κεντρικό πελατειακό σύστημα και το σύστημα επιτήρησης και κηδεμονίας που αναπτύσσεται τελευταία με την αποστράγγιση των οικονομικών μέσων των Δήμων. Ειδικά τελευταία, με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού επιδιώκεται διάλυση οτιδήποτε δημόσιου και παράδοση στις δυνάμεις της αγοράς.
ΦΤΩΧΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Ο Καλλικρατικός Δήμος της Καρδίτσας είναι στο κόκκινο. Ένας από τους πιο υπερχρεωμένους Δήμους στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του σαν απλός πάροχος υπηρεσιών, ούτε να πληρώσει τους εργαζόμενους που έχει σε διάφορους τομείς, σαν αποτέλεσμα των κεντρικών πολιτικών επιλογών αλλά και κακοδιαχείρισης, κοντόφθαλμων μικροκομματικών επιλογών και του πελατειακού συστήματος.
Την ίδια περίοδο συντελείται η φτωχοποίηση πολλών κοινωνικών στρωμάτων και οι ανάγκες αυξάνουν. Οι συμπολίτες μας αγωνίζονται να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ΄ ένα κόσμο με ασφάλεια, σε μια ανθρώπινη και όμορφη πόλη, με συνθήκες κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ
Μπορούμε να περιμένουμε σωτήρες; Οι χθεσινοί σωτήρες της κεντρικής πολιτικής σκηνής μπαίνουν φυλακή ή χάνονται στη λήθη. Κάποιοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια για να μη συμβεί αυτό. Νέοι σωτήρες, αρχηγοί και παράγοντες εμφανίζονται.
Και οι τοπικοί παράγοντες-αρχηγοί; Είναι κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι επιλέγονται από τους αρχηγούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, γιατί έχουν προσφέρει υπηρεσίες σ’ ένα κόμμα και σε διάφορους παράγοντες μέσω της εκμετάλλευσης του πελατειακού συστήματος. Με τη σειρά τους επιλέγουν τους ανθρώπους τους και διαμορφώνουν μια δημοτική παράταξη που τη βαφτίζουν ανεξάρτητη και άμοιρη ευθυνών για τα συμβαίνοντα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Τι δείχνει η ιστορία αλλά και το παρόν; Μόνο όταν οι λαοί ή οι άνθρωποι σε μια περιοχή ή σ΄ ένα χώρο παίρνουν την κατάσταση και τις ευθύνες στα χέρια τους και δεν την αφήνουν σε αρχηγούς ή παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την μοίρα τους. Πολλά παραδείγματα από την Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, μας διηγούνται ιστορίες όπου οι τοπικές κοινωνίες ανακόπτουν τις διαδικασίες εξαθλίωσης και αναπτύσσονται οικονομικά και κοινωνικά, ή ομάδες ανθρώπων αναπτύσσουν πετυχημένους συνεταιρισμούς, δίκτυα, ενώσεις και οργανώσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Γι΄ αυτό κάναμε την Καρ.Πο.Σ (Καρδίτσα Πόλις Συλλογικότητας). Μια δημοτική κίνηση που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, για να αλλάξει μαζί σας την πόλη μας, να βάλει στο περιθώριο τις κατεστημένες νοοτροπίες και την κακομοιριά. Μια κίνηση με ομάδες εργασίας, με συντονιστικό όργανο και ανοιχτές συνελεύσεις, με αρχές λειτουργίας γνωστές σε όλους, που επέλεξε τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της και δεν επιλέχθηκε από αυτόν.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ
Μέσα από πολλές ανοιχτές συγκεντρώσεις στα χωριά του Δήμου, επαφές με φορείς και συλλόγους, συνελεύσεις της ΚΑΡ.ΠΟ.Σ διαμορφώσαμε το πρόγραμμά μας. Ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι θέσφατο αλλά η αρχή νέου προβληματισμού και βελτίωσης. Το πρόγραμμά μας αυτό θα συνεχίσουμε να το εξελίσσουμε μαζί με τους συνδημότες μας.
Καταγράφοντας τα θέματα και τα αιτήματα που θέτουν οι συνδημότες μας συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά υπερβαίνουν το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη αλλά και το κλασσικό μοντέλο του Δήμου σαν παροχέα στοιχειωδών υπηρεσιών.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡ.ΠΟ.Σ.:
- Ο αγώνας ενάντια στα ρουσφέτια και το πελατειακό σύστημα, μέσω των οποίων, κυρίως, διατηρούνται στην εξουσία αυτές οι δυνάμεις, τόσο σε κεντρικό όσο και επίπεδο Δήμου. Καθιέρωση θεσμών διαφάνειας και δημοκρατίας
- Η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου καθώς και της ανάπτυξης σχέσεων δημοκρατίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στους δημότες, τους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου σαν βασικού όρου για την τοπική οικονομική ανάπτυξη.
- Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών της Πρόνοιας και της αλληλεγγύης.
- Στα πλαίσια του οργανωτικού ρόλου του Δήμου, η ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης και ανάπτυξης μέσω της στήριξης υγιών συνεταιρισμών και φορέων, ιδίως στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
- Η βελτίωση των συνθηκών ζωής στα χωριά, στην πόλη και της σχέσης τους με αναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.
- Να δοθούν ευκαιρίες σε όλους και ειδικά στους νέους για εργασία, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.
Το πρόγραμμα που αριθμεί 27 σελίδες μπορείτε να το μελετήσετε στην διεύθυνση http://www.restartkarditsa.gr/images/entypa/Programma.pdf .
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε σε συνέντευξη τύπου στις 13/5/2014 από τους συντονιστές διάφορων ομάδων του προγράμματος Αντωνίου Αντώνη, Λάππα Κρύστα, Μπαρμπατσάλου Μαρία, Μπεμπέ Παύλο, Ντάνη Αντώνη, Τάντο Βάιο, Τσόγκα Τέλη.
Βασικοί άξονες
κατά ομάδα εργασίας
Οικονομικά
Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να επιδιώξει την μείωση των εξόδων. Ενδεικτικοί τομείς όπου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης των εξόδων είναι ο ηλεκτροφωτισμός με χρήση οικονομικών λαμπτήρων, επεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα σε κτίρια δημοτικά και σχολικά, και η καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας. Η αύξηση των εσόδων και η βελτίωση του παραγόμενου έργου μπορεί να προκύψει από την καλύτερη αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας και των πόρων που διαθέτει, την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου του Δήμου μας, την στοχευμένη χρησιμοποίηση υπαρχόντων φορέων - οικονομικών εργαλείων στα οποία συμμετέχει ο Δήμος αλλά και την δημιουργία νέων. Όχι νέα τέλη. αλλά ελαφρύνσεις υπέρ των οικονομικά αδυνάτων και ιδίως των τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Είναι απαραίτητη η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δήμου στις τράπεζες, ενώ, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να απαιτήσουμε την ολική ή μερική κατάργηση του χρέους. Ενώ το χρέος καλύπτεται από την τεράστια δημοτική περιουσία αλλά και την υποθήκευση εσόδων, ο δήμος επιβαρύνεται με παράλογα υψηλά επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τόκους και υψηλούς τόκους υπερημερίας. Το λιγότερο που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι για όλα τα δάνεια του Δήμου μακροχρόνια αποπληρωμή με ένα χαμηλό επιτόκιο
Ύπαιθρος
Τα προβλήματα των δ.δ. σχετίζονται με την κρίση (ανεργία, οικονομικά προβλήματα, φορολογία, χρέη, επισιτιστικό κλπ), με την έλλειψη υποδομών και την ανισομερή ανάπτυξη σε σχέση με την πόλη της Καρδίτσας, (μετακίνηση, υπηρεσίες, πολιτισμός, ποιότητα ζωής κλπ), με τον πρωτογενή τομέα (κίνδυνος υφαρπαγής γαιών, γεωργικά εφόδια, νερό, εμπορία, πωλήσεις) με την υγεία (φυτοφάρμακα, μόλυνση, αλκοολισμός).
Τα χωριά μας βιώνουν την εγκατάλειψη, δεν συμμετέχουν στα Δημοτικά πράγματα, αντιμετωπίζονται σαν ο φτωχός συγγενής στον Δήμο Καρδίτσας. Οι αγρότες του Δήμου Καρδίτσας έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αφεθεί χωρίς καμία στήριξη.
Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Θεωρούμε πως ο Δήμος μας είναι αγροτικός, θεωρούμε πως τα χωριά μας είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου και έχουμε τις λύσεις για να φέρουμε ελπίδα στην ύπαιθρο, προτάσσοντας:
Την συλλογικότητα και την συμμετοχή των κατοίκων των χωριών και των φορέων του στην λήψη των αποφάσεων αλλά και στην κατάρτιση του συμμετοχικού προυπολογισμού
Την συνεργασία, τις κοινές δομές την καθετοποίηση της παραγωγής, τον ουσιαστικό ρόλο του γραφείου αγρ. Ανάπτυξης και των γεωργικών εφαρμογών
Την σύνδεση με την αγορά, την αποφυγή των μεσαζόντων, την μετεξέλιξη της Δημοτικής Αγοράς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Την στήριξη συμπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος με ανάπτυξη του τουρισμού και σύνδεσή του με την αγροτική παραγωγή
Την ενεργειακή απεξάρτηση της υπαίθρου με εμπλοκή των αγροτών στην παραγωγή βιομάζας
Παράλληλα ενισχύουμε
την αλληλεγγύη στηρίζοντας και παλεύοντας μαζί με όσους πλήτονται αλλά και με έμπρακτη πρόθεση για αλληλέγγυα χρήση δημοτικών γαιών, κοινωνικούς κήπους κλπ.
την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο με έμφαση στην υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό με αντίστοιχους χώρους και δράσεις σε κάθε χωριό.
Την φροντίδα για τις βασικές υποδομές (αποχετευτικό, δημόσιοι χώροι, νερό κλπ).
ΤΟΜΕΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ
Οι προτάσεις της ΚΑ.ΡΠΟ.Σ στον τομέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος έχουν ως βασικό άξονα και τον κοινωνικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων.
- Η ολοκληρωμένη πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με τις άμεσες κατευθύνσεις κομποστοποίησης, δημοτικής λιπασματοποίησης, συστήματος 4 κάδων ξεκινώντας από την δημιουργία και λειτουργία δημοτικών κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
- Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων με προτεραιότητα στην εξασφάλιση πρόσβασης σε όλους του δημότες ειδικά στα άτομα με ειδικές ανάγκες
- Η προστασία του περιβάλλοντος είτε με υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης (πράσινες στέγες), είτε με μέτρα ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, είτε με επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων, είτε με προστασία του ορεινού όγκου των Αγράφων από εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
- Παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια για αξιοποίηση δομών, αναβάθμιση κτιρίου Δημοτικής αγοράς στην κατεύθυνση λιανικού εμπορίου και μεταφορά δημαρχείου στο 1ο Λύκειο.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ- κοινωνική πολιτική
Η διάλυση των δημόσιων δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα της υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της πιο σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που γνώρισαν ποτέ οι πολίτες της χώρας. Ο μόνος δρόμος, για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, είναι η δημιουργία ισχυρών δομών αλληλεγγύης. Ο Δήμος μας μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα δομών και θεσμών που συνάδει με τον ρόλο του και ταυτόχρονα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις δομές του Κράτους. Γι’ αυτό προτείνουμε:
Συνέχιση και διατήρηση των δομών Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρου Γυναικών, Θεοδωρίδειου Κέντρου Ορίζοντες, των οποίων οι εργαζόμενοι απαξιώνονται από τη σημερινή δημοτική αρχή με το να παραμένουν απλήρωτοι έως και 10 μήνες και κινδυνεύουν με λουκέτο. Αναβάθμιση του κοινωνικού ιατρείου –κοινωνικού φαρμακείου με τη συναίσθηση βέβαια ότι πρόκειται για προσωρινή λύση ανάγκης.
Παράλληλα, προτείνουμε τη δημιουργία γραφείου διαμεσολάβησης, κοινωνικού λαχανόκηπου, κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού εστιατορίου, ανοιχτού κέντρου ημερησίας υποδοχής άστεγων (ατόμων χωρίς ρεύμα, κακοποιημένων γυναικών, κλπ.). Προτείνουμε τη σύσταση κοινωνικού ανταλλακτηρίου ρούχων και άλλων χρησίμων καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροκοινωνικού κέντρου στήριξης τσιγγάνων, την εισαγωγή του θεσμού του δημοτικού ανταποκριτή, της γραμμής επικοινωνίας του δημότη, της κάρτας κοινωνικής συμπαράστασης, τη σύσταση Γραμματείας Εθελοντισμού, τη λειτουργία τμήματος κοινωνικής μέριμνας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και γραφείο υποστήριξης ανέργων. Προτείνουμε την εκμετάλλευση του δασικού χωριού Δρυάδες για πενταήμερες δωρεάν διακοπές σε απόρους, τη δημιουργία τμημάτων φύλαξης παιδιών ηλικίας 6-12 ετών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου, καθώς και τη λειτουργία προγράμματος στήριξης φοιτητών ΤΕΙ με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
Πολιτισμός- Αθλητισμός
Στις εδώ και μισό χρόνο συναντήσεις μας ως επιτροπή πολιτισμού αθλητισμού με βασική συντονίστρια το μέλος της ΚΑΡΠΟΣ Σοφία Τάντου και αφού διερευνήσαμε διεξοδικά και ειδικά όλες τις δομές πολιτισμού που υπάρχουν στον Δήμο μας καταλήξαμε στα εξής
Τι πολιτισμό δεν θέλουμε
Έναν πολιτισμό, τηλεοπτικής αισθητικής, φιέστας και πεδίο δημοσίων σχέσεων για τους εκάστοτε διοικούντες, με δομές μη εξωστρεφείς, που αργοπεθαίνουν, επαφιόμενες κυρίως στο φιλότιμο των εργαζομένων, χωρίς όραμα και σχεδιασμό. Δηλ την πολιτιστική έκφραση του Δήμου σήμερα.
Τι είδους πολιτιστική έκφραση θέλουμε
Έναν πολιτισμό διαδικασία σκέψης, αναζήτησης με σκοπό την δημιουργική αμφισβήτηση. Θέλουμε τον πολιτισμό δηλαδή το κεντρί μιας κοινωνίας που την κρατάει σε εγρήγορση. Που περιλαμβάνει όλους τους πολίτες ως συμμέτοχους και συν δημιουργούς, ως ενεργούς πολίτες που έχουν λόγο για τις αποφάσεις της κοινωνίας και ευθύνη για τις δράσεις της.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε την δημιουργία
- Ισχυρού ενιαίου πολιτιστικού οργανισμού
- Στέγαση του σε ένα ενιαίο κτίριο που θα πάρει τον ρόλο ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου.
- Μικρούς πολιτιστικούς χώρους στα δδ μέσω της αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων δημοτικών χώρων σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους
- Αξιοποίηση χώρων του δήμου όπως το στρατόπεδο Λουμάκη, η παλιά ηλεκτρική, αναβάθμιση χώρων όπως το Παυσίλυπο, με κατευθύνσεις που να απαντούν στις ανάγκες μας και να συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική τους.
Βαθμολογήστε το άρθρο:
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια